Spousta zahrádkářů se už nemohla dočkat, až s příchodem jara začne teplejší počasí, aby se mohli pustit do přípravy své zahrady na novou sezónu. Té práce okolo ní je hodně a je třeba ji stihnout včas. Zejména je nutné ošetřit ovocné stromy před škůdci a chorobami. Které to jsou a jak se jich zbavit?
Největším strašákem je strupovitost
Strupovitost je velmi častou chorobou jádrovin, tedy jabloní a hrušní. Vytváří skvrny na plodech, listech i květech. Plody se mohou i deformovat a praskat. Aplikujte přípravek AGRO Strupovitost a padlí jádrovin jádrovin STOP. Ošetřujte zhruba od poloviny dubna, ošetřujte vždy po 8-14 dnech až do doby 14 dnů po odkvětu. Ze země také odstraňujte spadané listí, které může dále infekci šířit.
Kadeřavost broskvoní
Jednou z chorob stromů je kadeřavost broskvoní, kdy se na listech objeví zvětšující se červené puchýře. Jedná se o celkem běžný problém mnoha broskvoní. Ochrana proti tomu existuje. Lze zakoupit přípravek AGRO Kadeřovost STOP či AGRO Champion 50WG, které patří mezi mědnaté fungicidy. Aplikujte je ideálně v období nalévání pupenů. Pro další ošetření za 2-3 týdny volte přírodní přípravek.
Jak na ochranu květů meruněk
I drobné pěstitele straší noční a ranní mrazíky, které dokážou zhatit celou budoucí úrodu. Na to jsou háklivé zejména meruňky v době květu. Ochrana květů meruněk je proto pro sadaře prvořadým úkolem. 2-3 dny před očekávaným mrazem aplikujte přípravek AGRO Champion 50WG, jenž ničí bakterie, které jinak slouží jako kondenzační jádra pro mrznutí. Účinnou látkou je hydroxid měďnatý, který má výborný baktericidní účinek a zároveň chrání květy meruněk proti mrazu až do -5st. Celsia.
Ochrana proti přezimujícím škůdcům
Nejen na ovocných stromech, ale také na okrasných dřevinách přezimují škůdci, a to v podobě vajíček, která na nich zanechají svilušky, mšice, píďalky, housenky obalečů, podkopníčci, štítenky nebo puklice. Ochrana proti škůdcům spočívá v použití přípravků AGRO Přezimující škůdci STOP nebo Natura Rock Effect. Jedná se o koncentráty na bázi přírodních látek s protipožerovým efektem. Lze je použít na jádroviny, peckoviny, angrešt, rybíz, maliny i jehličnaté stromy. Při aplikaci buďte důkladní, zaměřte se i na zahyby v kůře.